Είναι πολύ ωραίο, να βοηθάς αυτούς που έχουν ανάγκη, με το πιό φυσικό μέσο που υπάρχει στον πλανήτη, την τροφή.

Επικοινωνία

Καρεσίου Χρύσα,
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Κομνηνών 49,
Πεζόδρομος Καλαμαριάς,
Θεσσαλονίκη, ΤΚ 55132
τηλ: +30 2310.44.30.50
email: info@diatrofi.org

Ώρες Λειτουργίας

Το γραφείο λειτουργεί Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 2 μ.μ έως 9 μ.μ, και την Πέμπτη 9 π.μ εώς 4 μ.μ. Μπορείτε να καλείτε για ραντεβού καθημερινά από τις 9 π.μ εώς τις 9 μ.μ

Βρείτε μας...

Υγιεινη Διατροφη

Πλευρικο Κειμενο

Υγιεινή Διατροφή

17 απρ 2011

Όταν τρεφόμαστε υγιεινά, προσθέτουμε επιπλέον χρόνια ποιοτικής διαβίωσης στη ζωή μας και πετυχαίνουμε μόνιμο αποτέλεσμα στην απώλεια του βάρους μας.

Πότε όμως μπορούμε να πούμε ότι κάνουμε υγιεινή διατροφή;

Υγιεινή διατροφή είναι αυτή που εξισορροπεί την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών μέσα από λογικές επιλογές τροφών. Επιλέγουμε υλικά για τα γεύματά μας και από τις πέντε ομάδες τροφίμων ώστε να καλύψουμε όλο το φάσμα των θρεπτικών ουσιών που χρειάζεται το σώμα μας για το μεταβολισμό. Για τη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας πρέπει να προσλαμβάνουμε μεγάλύτερο μέρος από τα ευεργετικά θρεπτικά στοιχεία όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες βιταμίνες και μέταλα και λιγότερο από τα δυνητικά επιζήμια συστατικά όπως κορεσμένα και τρανς λιπαρά ή χοληστερόλη.

Ισορροπία
Πειραματιζόμαστε με ισορροπημένα διαιτολόγια για να καταλήξουμε σε αυτό που μας ταιριάζει.

Τρέφομαι υγιεινά όμως δεν σημαίνει "χάνω περιττά κιλά". Η υγιεινή διατροφή μας βοηθά να διατηρήσουμε το ενεργειακό ισοζύγιό μας, και να μειώσουμε τον κίνδυνο να προσβληθούμε από διαβήτη, καρκίνο και έμφραγμα. Μας δίνει τα καθημερινά συστατικά για να αισθανόμαστε "καλά", να είμαστε ευδιάθετοι και με διαύγεια πνεύματος.

Για να υλοποιήσουμε κάποιο πρόγραμμα υγιεινής διατροφής πρέπει να ξεκινήσουμε σταδιακά και να έχουμε υπομονή με τον... εαυτό μας. Ξεκινάμε σιγά σιγά με μικρότερες μερίδες, μασάμε αργά και τρώμε συντροφιά με άλλους. Μαγειρεύουμε στο σπίτι και μαθαίνουμε να άφουγκραζόμαστε το σώμα μας και να τρώμε μικρότερα γεύματα καθόλη την διάρκεια της ημέρας.

Τρώμε δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Πίνουμε άφθονο νερό.

Υγιεινή διατροφή
Στην υγιεινή διατροφή δεν υπάρχει δίαιτα "πασπαρτού".

Αποφεύγουμε τις σόδες και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς και τα κορεσμένα λίπη, τα οποία συναντώνται στο κόκκινο κρέας και στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε χαμηλά την πρόσληψη ζάχαρης. Τα σάκχαρα μπορούν να προκαλέσουν πτώση ή άνοδο στα επίπεδα ενέργειας και αυτό με τη σειρά του να προκαλέσει κατάθλιψη. Περιορίζουμε το αλάτι σε 2.300 mg την ημέρα. Το έτοιμο φαγητό, τα φαγητά σε εστιατόρια και φαστ φουντ περιέχουν συχνά πάρα πολύ αλάτι.

Στην υγιεινή διατροφή δεν υπάρχει δίαιτα "πασπαρτού" που να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι διαιτητικές ανάγκες του καθενός είναι ιδιαίτερες και ξεχωριστές. Το "κλειδί" είναι να πειραματιστούμε με διαφορετικά ισσοροπημένα διαιτολόγια ώστε να καταλήξουμε σε αυτό που μας ταιριάζει. Μπορεί να μην το πετύχουμε σχετικά γρήγορα τελικά όμως θα είμαστε κερδισμένοι.